Ementál:

SÝROVÉ ZÁKUSKY:

2 balíčky sýrových sušenek, 100 g másla, 100 g nastrouhaného Ementálu, 3 lžíce smetany, 100 g ořechových jader. Máslo utřeme se sýrem a smetanou do pěny. Přidáme větší polovinu mletých ořechů. Krémem spojujeme sušenky, potřeme i povrch a ozdobíme ořechovým jádrem.

SÝROVÉ KULIČKY S OŘÍŠKY KEŠU:

200 g Lučiny, 100 g strouhaného Ementálu, 1-2 lžíce smetany, špetka pepře a kari koření, sůl. Lučinu, smetanu, sůl vyšleháme do pěny, vmícháme Ementál, pepř a kari koření. Z hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme v sekaných kešu oříškách. Výborná chuťovka k vínu i pivu. Z množství je asi 25-30 kuliček.

SMAŽENÝ SÝR S HOŘČICÍ:

Plátky tvrdého sýra (nejlepší je Ementál) potřeme hořčicí, trochu opepříme. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Pečeme rychle v rozpáleném oleji po obou stranách.

NAKLÁDANÝ EMENTÁL:

1 sklenička nakládané zeleniny (Moravanka), 500 g Ementálu (může být i jiný tvrdý sýr), 2 snítky rozmarýnu (sušený), 8 bobkových listů, 10 zrnek pepře, olivový olej. Sýr nakrájíme na kostičky, smícháme se zeleninou a kořením, naskládáme do sklenice a zalijeme olejem. Necháme proležet 2-3 dny.

EMENTÁLOVÝ SALÁT:

80 g sýra Ementál (může být i Eidam), 1/2 středně velké cibule, 1 natvrdo vařené vejce, kapie, 5 lžic bílého jogurtu. Sýr a kapii nakrájíme na tenké nudličky. Přidáme drobně nasekaná vejce a jemně nakrájenou cibuli. Přelijeme jogurtem a lehce promícháme.


Balkánský sýr :

2. SALÁT S BALKÁNSKÝM SÝREM:

100 g Balkánského sýra, 1 menší čínské zelí, 2 natvrdo vařená vejce, 2 rajčata, 2 lžíce oleje, mletý pepř, sůl. Zelí nakrájíme na proužky, sýr, vejce a rajčata na kostičky. Polijeme olejem, osolíme, opepříme a lehce promícháme. Pokapeme citrónovou šťávou a necháme v chladu odležet.

BALKÁNSKÝ PAPRIKOVÝ SALÁT:

6 paprik, 1 okurka, 2 rajčata, cibule, 1-2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, citrónová šťáva (ocet), sůl. Papriky nakrájíme na nudličky, okurky a rajčata na kostky. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, olej a citrónovou šťávu. Podle chuti osolíme a hustě posypeme rozdrobeným nebo nastrouhaným Balkánským sýrem. 

 


Romadúr:

ROMADÚR S VEJCI:

Sýr Romadúr nakrájíme na centimetrové kousky a položíme na zahřátou a máslem vymazanou pánev. Posypeme kmínem a krátce na slabém ohni zahříváme. Když se sýr začne tavit, zalijeme 3 rozšlehanými vejci, posypeme mletou paprikou a nasekanou petrželkou. Přiklopíme a necháme na ohni, až vejce ztuhnou. Podáváme jako sýrovou omeletu s bramborovou kaší.

SALÁT S ROMADÚREM:

Sýr Romadúr nakrájíme na malé kousíčky, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, celer, pórek nakrájený na tenká kolečka a nasekanou zelenou petrželku. Spojíme zakysanou smetanou, lehce promícháme, ochutíme mletým pepřem a solí.

ROMADÚRŮV DECH:

Na sádle opečeme topinky, osolíme, očesnekujeme, na každou dáme plátek Romadúru, přidáme plátek másla obalený ve sladké paprice a ozdobíme petrželovou natí.

NAKLÁDANÝ ROMADÚR:

2 Romadúry, 2 čtverečky taveného sýra, 1 cibule, 2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky mletého pepře, špetka chilli, mletého kmínu, pivo. Romadúr nastrouháme a utřeme s taveným sýrem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a koření, dobře promícháme. Vložíme do sklenice, zalijeme pivem a uzavřeme. Necháme uležet 3-4 dny v nepříliš teplé místnosti. Pozor, objem se zdvojnásobí, podle množství použijte větší nádobu.

 

Rokfór a Primátor:

3. ROZINKOVÉ JEDNOHUBKY:

Na hrubé nudličky nastrouháme 250 g tvrdého sýra (Primátor aj.), přidáme 3 stroužky utřeného česneku a 1 majonézu. Zamícháme 3 lžíce rozinek namočených v rumu. Dáme vychladit. Plátky rohlíku nebo veky potřeme lehce máslem a pak silněji namažeme pomazánkou.

SALÁT PRIMÁTOR:

70 g sýra Primátor, 6 rajčat, 3 zelené papriky, 2 menší cibule, 4 natvrdo uvařená vejce, 3 lžíce oleje, ocet, zelená petržel, sůl. Oloupanou cibuli a papriku spaříme vařící vodou. Do mísy vrstvíme nakrájená rajčata, vychladlé, na nudličky nakrájené papriky, kolečka nakrájené cibule a plátky vajec. Osolíme, posypeme strouhaným sýrem, pokapeme olejem a posypeme zelenou petrželkou.

KARBANÁTKY Z ROKFÓRU:

200 g sýra Rokfór, 50 g droždí, 3 vejce, 1 lžíce vody, česnek, strouhanka, sůl. Sýr a droždí nastrouháme. Spojíme s vejci a utřeme s troškou vody. Ochutíme česnekem utřeným se solí, zahustíme podle potřeby strouhankou. Tvarujeme placičky a smažíme po obou stranách na rozpáleném tuku. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.