Čokoládové oříškové čtverce

Gulas(10).jpg, 25kB

těsto:
8 x bílek (vyšlehat sníh). Do hotového sněhu posléze zašleháme 8 lžic cukru krystal (krupice) dále 9 lžic ořechů mletých, dále přidáme postupně 8 žloutků a na konec 2 lžíce hladké mouky a dvě lžíce polohrubé mouky. Peče se cca 15-20 minut na 180 stupňů na vymaštěném hrubou moukou vysypaném plechu.

plnka:
25dkg mletých ořechů, 6 lžic moučkového cukru a 2dcl rumu jenom promíchat

marcipán:
20dkg přesetého práškového cukru, 15 dkg sušeného mléka, 1 x ztužený tuk nastrouhat (před strouháním dát do mrazáku alespoň na 30 minut), 2 x velká lžíce rumu, 1 x vanilkový cukr, smícháme dohromady a vytvoří se tuhé těsto, které dáme na 20 minut do lednice. Těsto se posléze vyválí na pečícím papíru na cca 2mm placku ve tvaru plechu. Aby se papír nelepil, posype se práškovým cukrem.

Postup:
Upečené těsto lze ponechat v pekáči. Namažeme džemem a přidáme vrstvu plnky. Na vrh plnky opět namažeme džemem (rybíz nebo maliny). Tence vyválený marcipán položený na pečícím papíru opatrně položíme na džem v okolí okraje plechu a upravíme směr. Posléze opatrně vysouváme papír a pokládáme marcipán. Je-li hotovo, tak posypeme práškovým cukrem a položíme opět pečící papír. Na pečící papír položíme dnem další plech a zatížíme (třeba knížkami). Po pár minutách je marcipán zcela přilepen na spodní vrstvu. Posléze si špičkou nože nakreslíme pravidelné obrazce (čtverce, obdélníky). Do vařící vody položíme nůž, necháme ohřát. Ohřátý nůž utěrkou utřeme do sucha. Horkým nožem poté pohodlně krájíme předkreslené obrazce. Jakmile se nůž ochladí, tak jej opět ohřejeme. Do misky rozehřejeme čokoládu a namáčíme do poloviny tvaru napříč. Pokládáme na náš již známý pečící papír a ponecháme zchladit. Nejlepší je asi čokoláda na vaření. Používám hořkou, jelikož celý zákusek je dosti sladký. Zákusek ve finále položíme do košíčku, aby jej mohl konzument použít jako podtácek a zbytečně se neumazal od plnky nebo čokolády.
Dobrou chuť přeje pepajs.cz

Gulas(10).jpg, 25kB